Tudástár - mit kell tudnunk / avagy kell-e egyáltalán foglalkoznunk a Glikémiás indexszel?
Azt kell, hogy mondjam, hogy igenis kell tudnunk róla és foglalkoznunk vele. Egyrészt azért, hogy elkerülhessük a cukorbetegséget, másrészt pedig azért, hogy egészségesen táplálkozzunk. Harmadrészt pedig a fogyókúránk alapja is lehet az ételek GI- indexének figyelése. Nem olyan bonyolult ez - mint ahogy elsőre gondolnánk (legalábbis a fogyókúrázók szempontjából).
Fogyókúrázók esetében az vezet eredményre, ha az alacsonyabb GI-indexel rendelkező élelmiszereket fogyasztjuk.
A Wikipédiában ezt olvashatjuk a Glikémiás indexről:
"A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz(néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. (Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne.) Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.
GI-indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, az értékét az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is. Növeli a GI értékét minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés. Növeli a GI értékét a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea). Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír ésrost (pl. saláta).
A GI-táblázatok egészséges embereken mért GI-értékeket tartalmaznak. Bár a táblázat cukorbetegek esetén is irányadó, a százalékértékek jelentősen eltérhetnek, és ez a betegség súlyosságától is függ."
GI | Élelmiszer | |
---|---|---|
nagyon magas | 90-100% | szőlőcukor, malátacukor, méz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely |
magas | 70-90% | (répa- vagy nád)cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tészták, szőlő, tejberizs |
közepes | 50-70% | kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé |
alacsony | 30-50% | tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült spagetti és makaróni |
30% alatt | bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom, fruktóz |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése