A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a sütik készítése is. Ime pár recept mézeskalácsokhoz. Próbáljátok ki őket bátran:
Rozslisztes mézeskalács csillagok:
25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is.
25 dkg rozsliszt, 12 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 csomag mézeskalácsfűszer, fél csomag sütőpor
A mézet, cukrot és a vajat egy lábosban közepes lángon kevergesse addig, amíg a vaj megolvad. Majd vegye le a tűzről és hagyja hűlni. Közben egy tálban keverje össze a rozslisztet, a mézeskalácsfűszert, a sütőport és a tojást, majd öntse hozzá a mézes masszát is.
Az így kapott tésztát körülbelül 30 percig pihentesse szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsa fél centiméter vastagra, és formával szaggasson kis csillagokat belőle. A csillagokat helyezze sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik közepébe tegyen egyegy szem mandulát.
Közben melegítse elő a sütőt és a csillagokat 160 °Con körülbelül 15 percig süsse. A kész kekszeket süteményes dobozban fél alma mellett tárolja.
Sima lisztes mézeskalács:
17 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg(ha kimarad az sem baj), 6 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 tojássárgája,1/4 teáskanál szódabikarbóna
A lisztet,sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük,majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 °Con kb 10 percig sütjük.
Puszedli:
12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,1/2 teáskanál őrölt fahéj
Sima lisztes mézeskalács:
17 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg(ha kimarad az sem baj), 6 dkg vaj, 10 dkg méz, 1 tojássárgája,1/4 teáskanál szódabikarbóna
A lisztet,sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy tálba szitáljuk.A vajat finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük,majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 °Con kb 10 percig sütjük.
Puszedli:
12 dkg puha vaj, 20 dkg méz, 1 tojás sárgája, 40 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg,1/2 teáskanál őrölt fahéj
Cukormáz:
1 evőkanál tojásfehérje, 1 evőkanál citromlé, 710 dkg porcukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése