A zöldségek fogyasztása mind a fogyókúrás, mint a cukorbeteg étrendben javasolt. Ha azonban számolgatnunk kell a szénhidrátokat, nem mindegy, miből mennyit fogyasztunk!
Magas élelmirost-tartalmúak, szervezetünk számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A bennük található szénhidrátmennyiség és -típus szempontjából azonban már egyes zöldségtípusokat eltérően kezelhetünk.
Vannak a keményítőben gazdagabb (egyfajta összetett szénhidrátban) fajták, pl.:
- burgonya,
- édesburgonya,
- sütőtök,
- cékla,
- csicsóka,
- szárazhüvelyesek (fejtett bab, lencse, vöröslencse, csicseriborsó stb.),
illetve az érdemi keményítő mennyiséget nem tartalmazó fajták, pl.:
- brokkoli,
- padlizsán,
- cukkini,
- paradicsom,
- paprika,
- karfiol,
- zellerszár,
- spenót,
- mángold,
- salátafélék,
- uborka stb.
A zöldség keményítőtartalma befolyásolja az energiatartalmat is, amiben több keményítő van, abban több a kalória is. Fogyókúrázóknak, mindenképpen a második felsorolásból célszerű választani a "köretet" a húsok, halak mellé. Párolhatjuk, grillezhetjük őket kedvünk szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése