szóból származik, amelynek jelentése: nem hervadó virág.
A Föld egyik legősibb kultúrnövénye, tanúja volt az azték és inka birodalmak
felvirágzásának és bukásának. Konkrét termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.
Napjainkban Európában - leginkább Németországban és Ausztriában - termesztik és
fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában, de nálunk is kapható.
Az amarántmag a többi gabonaféléhez képest több fehérjét és jelentős
mennyiségű élelmi rostot tartalmaz. Ásványi anyagok közül figyelemre méltó a
benne található kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és
vasmennyiség. Vitaminok közül a B2-, B6-vitamin szükségletünk fedezéséhez
járul hozzá elsősorban.
Mire jó?
Többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve köretként.
A pattogatott amarántot müzlibe vagy önmagában tejbe, joghurtba is keverhetjük.
Krémlevesekbe is illik levesbetétként.
Zöldséges, húsos ételekben a töltelék alapja lehet, de akár panírozhatunk is vele.
A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél.
Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése